Un muzeu dedicat istoriei comunității evreiești din Polonia va fi inaugurat la Varșovia

Un muzeu dedicat istoriei comunității evreiești din Polonia va fi inaugurat la Varșovia
Publicat: 27/10/2014, 17:07
Actualizat: 28/10/2014, 12:20

Muzeul Polin, dedicat istoriei mult timp uitate a comunității evreiești din Polonia, va fi inaugurat marți la Varșovia, readucând în atenție trecutul bogat al acestei comunități care a fost una dintre cele mai mari din lume înainte de a fi decimată de naziștii germani, informează AFP.

„Reconstituim ceva ce a fost complet distrus. Până în prezent, cel mai mare monument evreiesc din Varșovia era «vidul». Muzeul va permite să umplem acest vid”, a explicat directorul Polin, Dariusz Stola. „Toate marile muzee evreiești ale lumii sunt muzee ale Holocaustului, dar ideea celui de față este să arătăm viața”, a mai spus Stola.

„Holocaustul are locul său în cadrul expoziției, dar nu este nici începutul istoriei (evreilor în Polonia, n.r.), nici sfârșitul acesteia”, a spus Barbara Kirshenblatt-Gimblett, director de programe în cadrul muzeului.

Clădirea muzeului este construită în fostul ghetou evreiesc și contrastează cu monumentul din granit negru, din fața sa, dedicat eroilor care au murit în timpul insurecției din zonă, din 1943.

Fluiditatea fațadei de sticlă a noului muzeu, devenit deja un simbol al arhitecturii moderne, nu este spartă decât de o singură deschidere neregulată care servește drept intrare și hol principal, care traversează întreaga clădire.

Potrivit arhitecților finlandezi Rainer Mahlamaeki și Ilmar Lahdelma, deschiderea simbolizează traversarea Mării Roșii de evreii care au fugit din Egipt.

„Timp de mai multe secole, 80% dintre evrei au trăit în Polonia și, dacă a existat o țară care putea fi numită evreiască, aceasta era Polonia”, a spus Dariusz Stola.

„Suntem ceea ce se cheamă un muzeu narativ”, a explicat Kirshenblatt-Gimblett. Vizitatorii plonjează în istorie grație instalațiilor multimedia, a textelor, a muzicii, a picturilor și a scenelor de viață reconstituite. „Acesta este cel mai avansat muzeu din Europa din punct de vedere tehnologic”, potrivit directorului instituției.

Expoziția permanentă debutează cu o relatare a unei legende despre sosirea primilor evrei în Polonia, în Evul Mediu. Traversând imensele păduri poloneze, evreii au auzit o voce care spunea „Po-lin”, adică „odihnește-te aici” în ebraică, dar și cu referire la numele Polonia. De aici numele muzeului și al site-ului său de pe internet, polin.pl.

Din Evul Mediu, Polonia a devenit țara pe care o numeau acasă evreii care fugeau din Spania, Franța și Renania (regiune din vestul Germaniei, n.r.).

În 1765, Regatul Poloniei și Lituaniei ( Federația celor două națiuni sau Uniunea statală polono – lituaniană) avea o populație evreiască de 750.000 de persoane, care trăiau în 1.100 de localități din întregul stat.

După mai puțin de două secole, în 1939, aproximativ 3,3 milioane de evrei locuiau în Polonia, adică circa 10% din populația țării. Între 200.000 și 300.000 dintre ei au supraviețuit războiului.

Cea mai mare parte au emigrat, ultimul val de plecări din Polonia urmând unei campanii antisemite orchestrate de puterea comunistă în 1968.

Muzeul prezintă și capitolele mai sumbre al istoriei polono-evreiești.

În prezent, circa 7.000 de persoane sunt membre a circa 30 de organizații evreiești. Câteva zeci de mii de locuitori sunt de origine evreiască.

„Un mediu tolerant s-a dezvoltat astăzi și, chiar dacă nu este generalizat, favorizează prezența durabilă a evreilor în Polonia”, a explicat Marian Turski, fost prizonier la Auschwitz și unul dintre inițiatorii muzeului.

Piesa de rezistență a expoziției este o splendidă replică a unui plafon policrom, pictat manual, provenit dintr-o sinagogă din Gwoździec (astăzi în Ucraina), din secolul al XVIII-lea.

Galeria „Holocaust” este o cameră îngustă și sumbră în care vizitatorul este ghidat de personaje istorice ale căror cuvinte sunt scrise pe pereți.

Ideea muzeului Polin s-a născut la începutul anilor 1990, după căderea comunismului, la inițiativa mai multor persoane private. Construirea muzeului a fost finanțată de orașul Varșovia și de ministerul polonez al Culturii și a costat 42,5 milioane de euro. Expoziția permanentă a fost finanțată de Institutul pentru Istoria Evreilor și donatori polonezi și străini și a costat 33 de milioane de euro.

Muzeul a cunoscut imediat un succes neașteptat. Chiar înainte de inaugurarea expoziției permanente, care va avea loc marți, circa 400.000 de persoane au trecut deja porțile instituției, începând din luna aprilie a anului trecut.

„Scopul principal al acestui muzeu este să reconstruim ideea, atât în Polonia, cât și în străinătate a faptului că evreii au fost o componentă permanentă a peisajului polonez timp de mii de ani. Istoria pe care o povestim aici face parte din istoria Europei”, a spus directorul muzeului Polin, Dariusz Stola.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Momentul atacului din Crângași. O cameră de bord i-a înregistrat pe cei doi tineri...
Se iubește cu Simona Halep!? 'Regele mezelurilor' din România rupe tăcerea, după ce s-a detonat...
Fostul milionar din fotbalul românesc a ajuns sărac lipit pământului la 72 de ani! A...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
La 12 zile după nuntă, un tânăr din Indonezia a aflat că soția lui era...
Prințul Harry și Meghan Markle, probleme grave cu legea! Ducii de Sussex nu și-au plătit...
Dieta CIUDATĂ a lui Michelle Obama, la 60 de ani! Alimentul la care a renunțat...
Crima din Crângaşi, produsă din cauza unui Like dat pe Facebook. Victima încercase să îşi...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Un bărbat a atacat cu un cuțit mai mulți oameni, în plină stradă! Unde s-a...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Volkswagen dă startul precomenzilor lui Golf GTI. Cât costă acesta?
Iată cine este bărbatul ce l-a împuşcat pe premierul slovac. Este membru al Societăţii Scriitorilor...
Nouă ERUPȚIE COLOSALĂ pe Soare! S-a VĂZUT tocmai din...
Toți șoferii au INTERZIS! Nu ai voie să cari așa ceva cu mașina
Cifra care îi provoacă insomnii lui Cristi Borcea. În fiecare noapte!
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Julia este hotărâtă să nu îi mai ierte greșelile lui Robi: „Vreau să îți spun...
Lavinia Pîrva, despre momentele dificile din mariajul cu Ștefan Bănică Jr.: ”A fost o perioadă...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau...
Ziua în care „fecioara din Orleans” a intrat în rândul sfinţilor
×